Συνάντηση του δημάρχου Πέλλας με αντιπροσωπεία του δήμου Beylikdüzü Τουρκίας

Την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015 επισκέφθηκε το δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόριο Σ. Στάμκο στο δημαρχείο Γιαννιτσών, αντιπροσωπεία του δήμου Beylikdüzü Τουρκίας. Πρόκειται για τους δημοτικούς συμβούλους κ. Doğan Subaşı, κα. Gülüzar Bektaş, κα. Ebru Çevik, κα. Nejla Kotil και το διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης κ. Hamdi Gargın.

Η συνάντηση αποτέλεσε την πρώτη προσέγγιση ανάμεσα σε ανθρώπους και τόπους που δένει το ιστορικό παρελθόν. Με την ανταλλαγή πληθυσμών, που όριζε η Συνθήκη της Λωζάνης, κάτοικοι της Αρσούς Ανατολικής Θράκης εγκαταστάθηκαν στην Πέλλα. Σήμερα, η περιοχή της Αρσούς ανήκει διοικητικά στο διευρυμένο δήμο Beylikdüzü. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και το διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου «Η Αρσούς», έμψυχος διαμεσολαβητής αυτής της προσπάθειας. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του δήμου Beylikdüzü στην Πέλλα οργανώθηκε από τον εν λόγω τοπικό σύλλογο, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία αυτής της επικοινωνίας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Beylikdüzü εξέφρασαν την επιθυμία ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις μέσω του θεσμού της αδελφοποίησης.

Την ίδια μέρα η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα οθωμανικά μνημεία των Γιαννιτσών και ενημερώθηκε για την προσπάθεια του δήμου Πέλλας να προστατεύσει και να αναδείξει την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση.

Η προοπτική αδελφοποίησης των δήμων Πέλλας και Beylikdüzü που όμως θα αναπτύσσεται μέσω μιας ουσιαστικής επικοινωνίας ανθρώπων σε κοινά πεδία ενδιαφέροντος και η καλλιέργεια ειρηνοποιών σχέσεων θα αποτελέσουν τα αντικείμενα συζήτησης ανάμεσα στους δημάρχους Πέλλας και Beylikdüzü, η οποία θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα στην Πέλλα.

Για τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία, ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Σ. Στάμκος δήλωσε: «Οι αδελφοποιήσεις πόλεων συνθέτουν έναν σημαντικότατο θεσμό, του οποίου η διαχείριση θα πρέπει να ξεπερνά το επίπεδο των δημοσίων σχέσεων και να γίνεται εργαλείο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Ο δήμος Beylikdüzü είναι ένας πολυπληθής, σημαντικός δήμος στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Οι συζητήσεις μας υπήρξαν εποικοδομητικές. Διαπιστώσαμε κοινές επιθυμίες και προθέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία μιας μακροπρόθεσμης, συμμετοχικής συνεργασίας ανάμεσα στους δύο δήμους.»


Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 3268 φορές