Ο Δήμος Πέλλας τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το έτος 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (International Council of Museums) καθιέρωσε την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η επέτειος αποτελεί μία σημαντική αφορμή για να καταδειχθούν η σπουδαιότητα των μουσείων και ο ρόλος τους στην κοινωνική εξέλιξη. Στις 18 Μαΐου λοιπόν, 100 περίπου χώρες και 33.000 μουσεία του κόσμου θα γιορτάσουν την ημέρα με εκδηλώσεις, τρέχουσες εκθέσεις, παράταση του ωραρίου λειτουργίας, δράσεις που συνοψίζουν και το νέο ρόλο τους στη σύγχρονη εποχή.

Ο Δήμος Πέλλας τιμώντας την επέτειο ενημερώνει ότι την Τετάρτη 18 Μαΐου το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός θα είναι ανοιχτό από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ.. Στο χώρο του μαυσωλείου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για τους επισκέπτες. Στην περίπτωση που υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον από σχολεία και εκπαιδευτικούς παρακαλούμε καλέστε στο τηλέφωνο 23820 21540.

Η είσοδος στο μαυσωλείο θα είναι ελεύθερη.

Ο Γαζή Εβρενός πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1417 και ετάφη στο συγκεκριμένο μαυσωλείο, το οποίο κατέστη τόπος προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Βαλκανικής. Ταυτόχρονα αποτέλεσε και χώρο προσευχής, μία συνήθης ισλαμική πρακτική σε μαυσωλεία σημαντικών προσώπων. Αυτό το κατάφωτο, λαμπρό μαυσωλείο επισκέφθηκε το 1668 ο Εβλιγιά Τσελεμπή, ο οποίος μας κληροδότησε μία εξαιρετική περιγραφή τόσο του μνημείου, όσο κα της πόλης. Επρόκειτο για ένα μονόχωρο κτίριο, το οποίο έφερε παράθυρο στην κάθε πλευρά και καλυπτόταν με μολυβδοσκέπαστο θόλο κάτω από τον οποίο βρισκόταν η μαρμάρινη σαρκοφάγος του Γαζή Εβρενός. Μέσα στους αιώνες το μαυσωλείο υπέστη παρεμβάσεις και επεκτάσεις. Κατά το β’ μισό του 17ου αιώνα επεκτείνεται προς το νότο και αποκτά ορθογώνια κάτοψη ενώ μετά το 19ο αιώνα μία νέα οικοδομική φάση θα διαμορφώσει τη σύγχρονη, σε σχήμα Τ, κάτοψη του. Το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός αποτέλεσε για 5 αιώνες το σύμβολο της πόλης των Γιαννιτσών ενώ η πρόσφατη αναστήλωση του αποτυπώνει το σεβασμό της σύγχρονης, τοπικής κοινωνίας στην αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής.

Διαβάστηκε 3353 φορές