Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Πέλλα της Γεύσης

«Οι μυρωδιές και οι γεύσεις της Πέλλας επανέρχονται»

Με αυτήν την επιθυμία ο Δήμος Πέλλας οργανώνει για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με το Κτήμα Λίγας την εκδήλωση «Η Πέλλα της Γεύσης», η οποία εντάσσεται στη δράση Ανοιχτές Πόρτες των Δρόμων του Κρασιού. Την Κυριακή, 26 Μαΐου 2013, την ημέρα που οι οινικές θύρες ανοίγουν, θα πραγματοποιηθεί στο Κτήμα Λίγας (1ο χιλιόμετρο Γιαννιτσών-Αρχοντικού) αφιέρωμα στο στάρι της πελλαίας παράδοσης και τα ζυμαρικά προϊόντα του.  

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι με την ομιλία της Επίκουρης Καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κας Σουλτάνας Μαρίας Βαλαμώτη με τίτλο «Προϊστορικές γεύσεις από σπόρους στην περιοχή της Πέλλας». Ακολούθως, ο μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός, συγγραφέας του βιβλίου Μαγειρική του Αγίου Όρους θα παρουσιάσει παραδοσιακά πιάτα της Πέλλας βασισμένα στο στάρι. Την προετοιμασία των φαγητών ανέλαβαν επαγγελματίες μάγειρες του Δήμου Πέλλας ακολουθώντας την παράδοση της Πέλλας και χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα.

Η δράση στοχεύει στην ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας, της δεμένης με την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό. Τη σύνδεση της σύγχρονης ζωής με τα αυθεντικά πολιτιστικά αγαθά και την ταπεινότητα την οποία προτείνουν. Την ενθύμηση των παραδοσιακών μυρωδιών της Πέλλας, τη μυρωδιά του οίνου από το αρχαίο αμπελοτόπι, του πλιγουριού από τα περίφημα χάνια των Γιαννιτσών πλάι στην Εγνατία Οδό, του λιμναίου γριβαδιού.  

Επιπλέον, η εκδήλωση επιθυμεί να αναδείξει τις τοπικές εταιρείες και τα προϊόντα τους, οι οποίες συνεχίζουν τη μακρά παράδοση των γεύσεων. Όλοι οι συμμετέχοντες στη δράση «Η Πέλλα της Γεύσης» προσφέρουν εθελοντικά την εμπειρία, την εργασία και τα προϊόντας τους τιμώντας με τον τρόπο αυτό την εύγευστη Πέλλα.  

 Ευχαριστούμε για την συνεργασία
           ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστηκε 5756 φορές