Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και περιφρούρηση του στρατοπέδου στα Γιαννιτσά

Μετά από πολύωρη συζήτηση περίπου 2,5 ωρών, πραγματοποιήθηκε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Πέλλας με μοναδικό θέμα την ανακοίνωση για δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Δημάρχου Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων.

‘’Σχεδιάζουν μέσα από κλειστά γραφεία, πεντακόσια χιλιόμετρα μακριά, τη δημιουργία hot spot μέσα στα Γιαννιτσά. Άραγε αναρωτήθηκε κανείς αν ο χώρος του στρατοπέδου είναι ο κατάλληλος; Ρώτησε κανείς να μάθει αν το στρατόπεδο είναι δίπλα σε επτά (7) σχολεία, ενώ σε απόσταση διακοσίων μέτρων λειτουργούν ακόμη πέντε (5); Και ότι εκεί στεγάζεται το ωδείο με περισσότερους από 250 μαθητές, η δημοτική επιχείρηση και οι δεξαμενές ύδρευσης που υδροδοτούν ολόκληρη την πόλη; Ποιο είναι το σκεπτικό που κινεί αυτές τις αποφάσεις; Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας μια πρόχειρη, βιαστική και εσωστρεφή στρατηγική κατάφερε ένα διεθνές ζήτημα όπως το προσφυγικό να το καταστήσει εθνικό, ελληνικό, να το ταυτίσει ως πρόβλημα ακόμη και της Πέλλας. Όμως θα πρέπει να ενημερώσουμε τους κυρίους Υπουργούς: Ότι ο σεβασμός για τον πρόσφυγα δεν θα πρέπει να υπερκαλύπτει το σεβασμό για τον Έλληνα πολίτη. Σας προτείνω να ενώσουμε τη φωνή μας με τις φωνές όλων των Ελλήνων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Να αναδείξουμε το ηθικό πλεονέκτημα αυτού του τόπου που συνδιαμορφώθηκε από τους πρόσφυγες μιας άλλης εποχής με χίλια βάσανα και κόπους. Δεν θα εγκαταστήσετε εδώ ανθρώπους που ήρθαν απρόσκλητοι, βρέθηκαν στην Ελλάδα περαστικοί, και κινδυνεύουν να μείνουν εδώ για πολύ καιρό. Όχι, σεβαστή Κυβέρνηση, δεν θα βάλετε πέντε χιλιάδες ανθρώπους -μια πόλη ολόκληρη- μέσα στα Γιαννιτσά των τριάντα χιλιάδων. Κάντε το εκεί που οι αναλογίες, οι υποδομές και οι συνθήκες ασφάλειας είναι έστω στοιχειωδώς κατάλληλες. Ενώ δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση προς στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους προτρέποντας τους, να είναι ενωμένοι μπροστά στην μεθόδευση της κυβέρνησης για δημιουργία hot spot στο Δήμο Πέλλας’’.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο αντιπεριφερειάρχης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της εκκλησίας, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πλήθος δημοτών.

Μετά από τις τοποθετήσεις επικράτησε η πρόταση του δημάρχου ο οποίος πρότεινε την άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αναπληρωτή Υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να εκθέσουν τα επιχειρήματα ανάκλησης της απόφασης για δημιουργία χώρου υποδοχής στο στρατόπεδο Φιλιππάκου καθώς και την περιφρούρηση του στρατοπέδου από δημοτικούς συμβούλους και από δημότες. Η πρόταση έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου αλλά και από το σύνολο των δημοτών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 2228 φορές