Η Πέλλα

Η Πέλλα είναι κτισμένη σε λόφο ένα χιλιόμετρο βόρεια της οδικής αρτηρίας Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και του αρχαιολογικού χώρου. Νοτίως του οδικού άξονα αναπτύσσεται ο εύφορος κάμπος, που προέκυψε από την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών.( Η λίμνη αποξηράνθηκε από την Αμερικανική εταιρεία Foundation μεταξύ των ετών 1927-1937).

Η Πέλλα

Η Πέλλα Η Πέλλα είναι κτισμένη σε λόφο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την οδική αρτηρία Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και τον αρχαιολογικό χώρο.

Η Πέλλα έχει έκταση περίπου τρία τ. χλμ. και πληθυσμό 2450 κατοίκους. Κατά την Τουρκοκρατία το χωριό ονομαζόταν Αλλά Κιλισέ (Ωραία Εκκλησία) ή Άγιοι Απόστολοι. Ήταν ένας οικισμός με 60-80 ταπεινά αγροτόσπιτα. Στα τέλη του 18ου αιώνα μετατράπηκε σε τσιφλίκι και οι κάτοικοι της έγιναν κολίγοι στην ιδιοκτησία του Σελίμ Μπέη και του Σαούλ Μοδιάνο.

Εκκλησία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της Πέλλας.

Η Εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Πρόκειται για μία τρίκλιτη βασιλική που χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα.

Πρώτη εκκλησία του χωριού ήταν η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη θέση Αγίασμα, η οποία σήμερα δεν διατηρείται. Ήδη στις αρχές του 19ου αιώνα είχε εκπέσει σε ερειπιώδη κατάσταση. Το 1867 οικοδομήθηκε η Εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου εντός του χωριού. Λίγα χρόνια αργότερα, (1871-2) κατασκευάσθηκε το λίθινο κτίριο του δημοτικού σχολείου. Το 1957 ανεγέρθηκε το σύγχρονο διδακτήριο και το παλιό κατεδαφίσθηκε.

 

Διαβάστηκε 29480 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τα Άθυρα

Η Πέλλα - Φωτογραφίες

Η Πέλλα - Χάρτης