«Από ζωή έβριθε η Λίμνη. Ψάρια και χέλια, βατράχια και νερόφιδα κατά μυριάδες στα νερά της! Νερόκοτες, κουκλίκες όπως τις έλεγαν οι ντόπιοι, αγριόπαπιες, αγριόχηνες και άλλα πουλερικά, αγρίμια και αλεπούδες, κουνάβια, αγριόχοιροι, ακόμη και οι λύκοι που κατέβαιναν ως εκεί το χειμώνα, γέμιζαν τη λίμνη ψίθυρα, κακαρίσματα, πιπίσματα, τσιρίγματα, ουρλιάσματα, σουρσουρίσματα, μουρμούρες, κρότους, γνωστούς και αγνώστους, που πολλαπλασιάζονταν στα σιωπηρά νερά της, της έδιναν όψη μυστηριώδη.
Οι καλύβες της λίμνης ήταν φτιαγμένες με καλάμια και ξύλα. Ένας σκελετός από δοκάρια, μπηγμένα στο βυθό με σχήμα ορθογώνιο στενόμακρο. Ανάμεσα στα δοκάρια, στοιβαγμένα καλάμια και ξύλα, που ακουμπούσαν στο βυθό και υψώνονταν πάνω από τα ρηχά νερά, σχημάτιζαν το πάτωμα. Στη μέση ή την άκρη του πατώματος, άλλα δοκάρια υψώνονταν και γύρω τους καλάμια πλεγμένα με ψαθί και με ραγάζι, σχημάτιζαν τους τοίχους της καλύβας. Τα δοκάρια αυτά της καλύβας στήριζαν μια κωνική στέγη για να κυλά η βροχή και να μην πλημμυρίζει το εσωτερικό. Όπου τα νερά ήταν βαθιά, το πάτωμα αυτό θα έπρεπε να είναι πλωτό, δηλαδή πυκνό και λαφρύ, ώστε να επιπλέει και συνάμα αρκετά στερεό για να βαστάζει την καλύβα και άντρες. Τις μεταχειρίζονταν τις καλύβες αυτές οι ψαράδες της λίμνης για να φυλάγουν μέσα τα εργαλεία και τις τροφές τους. Επίσης, και να κοιμούνται όταν έμεναν τη νύχτα στη λίμνη.»
Αυτές οι εικόνες της παραλίμνιας ζωής στην Κρύα Βρύση έπαυσαν με την αποξήρανση στο Μεσοπόλεμο. Στα μεταπολεμικά χρόνια, η ζωή ακολούθησε τους δικούς της ρυθμούς. Η αγροτική οικονομία προσδιόρισε το χαρακτήρα του τόπου και πρόσφερε προϋποθέσεις ανάπτυξης (Οικολογικό Πάρκο, Γεωργική – Βιοτεχνική Έκθεση Pella Agro, Καρναβάλι).
Το Οικολογικό Πάρκο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τομέα της πόλης της Κρύας Βρύσης. Πρόκειται για ένα σύγχρονα διαμορφωμένο χώρο αναψυχής, τόπος ξεκούρασης του επισκέπτη της Πέλλας. Τα 100 στρέμματα που τον ορίζουν, φιλοξενούν τεχνητές λίμνες νερού και δροσιάς με μόνιμα διαμένουσες τις πάπιες του πάρκου. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από εστιατόριο και ξενώνες που ικανοποιούν τις ανάγκες εστίασης και διαμονής. Οι λειτουργίες του ποικίλουν. Φιλοξενεί ημερίδες, συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, υποδέχεται την κοινωνική ζωή της περιοχής ως τόπος ψυχαγωγίας. Το Οικολογικό Πάρκο της Κρύας Βρύσης είναι το ιδανικό σημείο ξεκούρασης του επισκέπτη του κάμπου, της εύφορης μήτρας της Πέλλας. Στις εγκαταστάσεις φιλοξενείται κάθε Σεπτέμβριο η Γεωργική – Βιοτεχνική Έκθεση Pella Agro, ένας θεσμός ενίσχυσης της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία και η εργασία των κατοίκων καθώς και η συνεργασία με τη δημοτική αρχή οδήγησαν στην οργάνωση του ετήσιου καρναβαλιού, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δημοτών και επισκεπτών.