Η Αραβησσός

Η Αραβησσός είναι ένα από τα πιο προικισμένα χωριά της περιοχής με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, χτισμένη σε ένα σημείο όπου το Πάϊκο απλόχερα δίνει τα νερά του στον διψασμένο κάμπο της Πέλλας. Ανάμεσα στην Λάκκα και τον Μυλότοπο, η Αραβησσός ξεχωρίζει όχι μόνο για τον χαρακτηρισμό που έχει ως υδροβολώνας του Πάικου αλλά και για τους μαχητικούς κατοίκους.

Η Αραβησσός ήταν έδρα κοινότητας από το 1926 όντας ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής. Οι κάτοικοι είναι κυρίως Καραμανλήδες (Αραβησσός και Ενεχίλ), Θρακιώτες (Ταϊφίρ, Γαλατάς) αλλά και Βλάχοι από τα Μεγάλα Λιβάδια. Το παλαιό όνομα του χωριού προδίδει την σχέση του χώρου με το νερό. Όμπαρ σημαίνει δέκα μπάρες νερό και αυτό ήταν το όνομα του χωριού.

Η Αραβησσός

Αραβησσός. Οι πηγές Αραβησσού

Οι Πηγές Αραβησσού υδροδοτούν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το νερό αποθηκεύεται την περίοδο των βροχών από τα πλούσια δάση οξιάς και τροφοδοτεί τις πηγές στις περιοχές Τσιμτσίρι και Γάβρος. Βόρεια του χωριού, σε απόσταση περίπου 3 χλμ. βρίσκεται το λατομείο εξόρυξης υλικών για ασφαλτοκονίαμα και χαλκοστρώσεις.

Διαβάστηκε 48948 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η Αξός

Η Αραβησσός - Χάρτης

Η Αραβησσός - Φωτογραφίες