Ο χορός των χρωμάτων

Με πολύ μουσική και ατελείωτο κέφι η σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου γέμισε χρώματα, το απόγευμα της Δευτέρας, στην ετήσια καλοκαιρινή γιορτή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. του δήμου Πέλλας.

Η παράσταση με τίτλο «Ο χορός των χρωμάτων» απέσπασε το δυνατό χειροκρότημα των θεατών που απόλαυσαν όλα τα χρώματα να χορεύουν με την συνοδεία επιλεγμένης ελληνικής μουσικής. Οι ζωγράφοι, το τραγούδι των χρωμάτων και το κάθε χρώμα ξεχωριστά πήραν σάρκα και οστά αποδεικνύοντας στους παρευρισκόμενους ότι η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο στη χαρά, την αισιοδοξία, την ομαδικότητα.

Ο Κώστας, η Σοφία, ο Δημήτρης, η Μαρία, ο Χρήστος και περισσότερα από 25 ακόμη παιδιά φιλοξενούνται και εκπαιδεύονται στο Κέντρο ΑμεΑ έχοντας την δυνατότητα να δημιουργούν, να συνεργάζονται, να συμμετέχουν, να μιλούν. Η λειτουργία άλλωστε του ΚΔΑΠΜΕΑ από το 1998 μέχρι σήμερα έχει κερδίσει την αγάπη όλου του κοινωνικού συνόλου της πόλης και αυτό αποδεικνύεται από την συμμετοχή εθελοντών σε όλες τις δραστηριότητες, αλλά και από τους χορηγούς που μόνιμα πια συνδράμουν στην λειτουργία του.

Το καλωσόρισμα έγινε από τον υπεύθυνο του Κέντρου Πρόδρομο Ασταρτζή, κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος παρουσίασε τη δουλειά όλου του προσωπικού που γίνεται στο ΚΔΑΠΜΕΑ, μίλησε για την μοναδικότητα αυτών των παιδιών και ευχαρίστησε όσους είναι συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια. Τις ευχαριστίες του προς τους εργαζόμενους και την δημοτική επιχείρηση, καθώς και όλους τους χορηγούς εξέφρασε στον χαιρετισμό του και ο Πρόεδρος του συλλόγου γονέων Χρήστος Παπαδόπουλος.

Η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. Ερασμία Λούσπα μίλησε για το ΚΔΑΠΜΕΑ επισημαίνοντας ότι «η αναπηρία είναι κάτι που μπορεί να προκύψει στη ζωή μας από τη μια στιγμή στην άλλη. Και τότε βρίσκεσαι στο σταυροδρόμι της ζωής όπου πρέπει να επιλέξεις το δρόμο της παθητικότητας και της περιθωριοποίησης ή τον δρόμο της διεκδίκησης και της προσπάθειας απέναντι σε όλους εκείνους που απειλούν κάθε φορά να συνθλίψουν την προσωπικότητα τους. Αυτά λοιπόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά μας δείχνουν ότι χρειάζεται στο χώρο των ΑΜΕΑ να συνεχίσουμε να δημιουργούμε δράσεις, έτσι ώστε να στρέψουμε το βλέμμα των ανθρώπων αυτών προς την εποχή της νέας δυνατότητας και της αυτονομίας, να φύγουμε από την εποχή της παροχής και από την εποχή της εξαίρεσης από το κοινωνικό σύνολο. Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ της ΔΗΚΕΠΑΠ έχει αυτό το ρόλο. Να προσφέρει υπηρεσίες και υποστήριξη στους μαθητές του και στους γονείς τους».

Στην παράσταση τα παιδιά του Κέντρου παρουσίασαν και μια μοναδική σκηνή με τον παλιάτσο και τον ανθρωπάκο, δυο φιγούρες που ζουν στο περιθώριο, αλλά τελικά ενσωματώνονται στην κοινωνία. Σημαντική ήταν η εθελοντική συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια της συλλογικής αυτής δουλειάς, των Μαυρίδου Φωτεινή, Βοϊτσίδου Παρασκευή και Μητάκου Βασιλική. Η σκηνοθεσία και η επιμέλεια της παράστασης, καθώς και η αφήγηση ανήκε στη νηπιαγωγό ειδικής αγωγής Χρυσάνθη Στρομπίνη.

Στον ίδιο χώρο λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης και μετά το πέρας της λειτούργησε έκθεση με έργα των παιδιών από πηλό, χαρτί, ύφασμα και χαλκό. Τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτές τους Αγγέλα Παπαδοπούλου, Αναστασία Σέμου και Ελένη Μυστακίδου ζωγράφισαν μπλουζάκια με διάφορα θέματα έγραψαν το όνομά τους και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, πήραν το καθένα το έργο του ευχόμενα καλό καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρίες της ΔΗΚΕΠΑΠ ανήκει στις επιτυχημένες από άποψη λειτουργίας και παροχών, δομές της Κεντρικής Μακεδονίας. Φιλοξενεί καθημερινά περισσότερα από 30 παιδιά με προβλήματα νοητικής και κινητικής υστέρησης. Τους παρέχει την ευκαιρία να εκφράζονται, να δημιουργούν ομαδικά, να χαμογελούν.

Διαβάστηκε 3969 φορές