Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών

Ιστορικό

1985 - Μια ιδέα γεννιέται.

Οι εθελοντές βρίσκουν αρωγό τους ανθρώπους της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου οι οποίοι παραχωρούν τη στέγη και συλλογή βιβλίων. Οργανώνεται το παιδικό τμήμα στον τελευταίο όροφο του πρώην Οικοτροφείου Αγίου Γεωργίου. Οι εθελοντές εργάζονται επί διετία ως βιβλιοθηκάριοι.

1986 - Η διαχείριση της παιδικής βιβλιοθήκης μεταβιβάζεται στο Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών
1989 - Δημιουργείται το Τμήμα Ενηλίκων
1997 - Η διαχείριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μεταβιβάζεται στο Δήμο Γιαννιτσών
2001 - Μεταστεγάζεται σε νεόδμητο χώρο στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών. Οργανώνονται δύο ανεξάρτητα τμήματα: το  Παιδικό - Εφηβικό και το Τμήμα Ενηλίκων
2002 - Εγκαινιάζεται η Νέα Στέγη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιαννιτσών.

Οργάνωση

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών (βόρεια πτέρυγα, 2ος όροφος) σε δύο ανεξάρτητους χώρους συνολικής έκτασης 380 τ.μ., όπου οργανώνονται το Παιδικό - Εφηβικό και το Τμήμα Ενηλίκων. Το υλικό της βιβλιοθήκης είναι οργανωμένο σύμφωνα με τα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, η ταξινόμηση γίνεται σύμφωνα με το Δεκαδικό Ταξινομικό Σύστημα Dewey Decimal Classification.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών.


Οι δέκα κύριες κατηγορίες ταξινόμησης είναι :

  • 000 - 099 Γενικά
  • 100-199 Φιλοσοφία
  • 200-299 Θρησκεία
  • 300-399 Κοινωνικές επιστήμες
  • 400-499 Γλώσσα
  • 500-599 Θετικές επιστήμες
  • 600-699 Εφαρμοσμένες επιστήμες
  • 700-799 Καλές τέχνες
  • 800-899 Λογοτεχνία
  • 900-999 Γεωγραφία - Ιστορία


Η καταλογογράφηση γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικανικούς Κανόνες Καταλογογράφησης (AASR2), η θεματική ευρετηρίαση γίνεται σύμφωνα με τον κατάλογο καθιερωμένων θεματικών επικεφαλίδων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ενώ η μηχανοργάνωση του υλικού γίνεται με το βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα Library-Expert της εταιρείας ΦΑΣΜΑ ΕΠΕ.

Συλλογές

Η συλλογή της βιβλιοθήκης, παιδικό-εφηβικό τμήμα και τμήμα ενηλίκων, αποτελείται από 16.000 τόμους βιβλίων. Διαθέτει αρχείο τοπικών εφημερίδων, αρχείο περιοδικών, βιντεοταινίες, cd-roms, κασέτες, σλάιτς, χάρτες και dvd.

Δανεισμός

Δανειστικό υλικό Η λειτουργία της βιβλιοθήκης είναι δανειστική όσον αφορά στα βιβλία, τα περιοδικά, τις βιντεοταινίες, τα dvd και τα cd-rom.

Εγγραφή

Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Πέλλας ηλικίας από 4 ετών και άνω. Η εγγραφή στο τμήμα ενηλίκων της βιβλιοθήκης γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Δελτίο Δανεισμού

Στη συνέχεια εκδίδεται το δελτίο δανεισμού που ισχύει για ένα χρόνο από την ημερομηνία έκδοσης. Με το δελτίο δανεισμού δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη της βιβλιοθήκης να δανεισθεί, δύο βιβλία, ή ένα βιβλίο και μία βιντεοταινία, ή dvd, περιοδικό, ή cd-rom.

Διάρκεια Δανεισμού

Το υλικό της βιβλιοθήκης δανείζεται για 30 ημέρες στα μέλη του τμήματος ενηλίκων, και για 15 ημέρες στα παιδιά. Ανανέωση των βιβλίων μπορεί να γίνει για διάστημα ισόχρονο με το διάστημα του δανεισμού. Ισχύει, μία ανανέωση για τα μέλη του τμήματος ενηλίκων και δύο ανανεώσεις για τα παιδιά. Ανανέωση δεν γίνεται όταν υπάρχει κράτηση των βιβλίων από άλλο μέλος της βιβλιοθήκης καθώς και για το οπτικοακουστικό υλικό και τα περιοδικά.
Η ανανέωση του δανεισμένου υλικού μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή και με e-mail. Το πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, εφημερίδες κ.α.) δεν δανείζεται.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών. Παιδικό-Εφηβικό τμήμα.

Παιδικό Εφηβικό τμήμα

Το παιδικό εφηβικό τμήμα της βιβλιοθήκης διαθέτει το δικό του ξεχωριστό βιβλιοστάσιο, καρεκλάκια και τραπεζάκια για τους μικρούς αναγνώστες όπου μπορούν να ζωγραφίσουν, να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια. Στο αναγνωστήριο των εφήβων δίδεται η δυνατότητα διαβάσματος, ζωγραφικής και ψυχαγωγίας με επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής.
Η γωνιά με τα έδρανα είναι κατάλληλα διαμορφωμένη για να εξυπηρετεί ομάδες 45 ατόμων. Εδώ φιλοξενούνται οι σχολικές τάξεις και οι νέοι χρήστες της βιβλιοθήκης. Ενημερώνονται για τον κανονισμό λειτουργίας, ακούν αφηγήσεις παραμυθιών, παρακολουθούν προβολές σλάιτς και συναντώνται με τους συγγραφείς.

Ώρες δημιουργικής απασχόλησης

Οι ανήλικοι αναγνώστες της βιβλιοθήκης έχουν τη δυνατότητα να περάσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους με ζωγραφική, κατασκευές, επιτραπέζια παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιού, μουσική και γνωριμίας με συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.  

Ξέχασα τους τίτλους των βιβλίων που έχω δανεισθεί από τη βιβλιοθήκη;

Κάθε μέλος της βιβλιοθήκης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί από τον υπεύθυνο βιβλιοθηκονόμο για το βιβλίο που έχει δανεισθεί στο παρελθόν και έχει ξεχάσει ότι το έχει διαβάσει. Το νέο πρόγραμμα Library expert δίνει την επιπλέον δυνατότητα εκτύπωσης της δανειστικής κίνησης του μέλους.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών
Κ. Ασμανίδη 2
Βόρεια Πτέρυγα
Πνευματικού Κέντρου
58100-Γιαννιτσά

Τηλ.: 2382082177
Fax: 2382029890

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Διαβάστηκε 25206 φορές

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιαννιτσών - Χάρτης