Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1997 από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία  Γιαννιτσών “Ο Φίλιππος” με σκοπό την προβολή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.  

Ο επισκέπτης με την είσοδό του βρίσκεται στην αίθουσα ιστορίας, όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της περιοχής των Γιαννιτσών από τους προϊστορικούς χρόνους έως το Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) και τη Μάχη των Γιαννιτσών (1912). Στην συνέχεια αναπτύσσεται η αίθουσα με τις παραδοσιακές στολές όπου σε ειδικές προθήκες εκτίθενται οι παραδοσιακές ενδυμασίες των Γιαννιτσιωτών. Οι στολές είναι αυθεντικές και έχουν προσφερθεί από δημότες, φίλους του μουσείου.

Στην επόμενη μεγάλη αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα από τη ζωή των κατοίκων κατά τη προβιομηχανική περίοδο καθώς και σύγχρονες κατασκευές του κ. Αχιλλέα Κανναβού, οι οποίες αναπαριστούν παραδοσιακά επαγγέλματα. Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τον κύκλο δραστηριοτήτων των κατοίκων της πόλης και ίσως μέσα στα εκθέματα να αναγνωρίσει και την δική του προσωπική ή οικογενειακή πορεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί από τους επισκέπτες την χαρακτηρίζουν σαν “αίθουσα των αναμνήσεων”.

Η επόμενη αίθουσα περιλαμβάνει ένα αυθεντικό αρχοντικό σαλονιού, το οποίο προέρχεται από το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Χατζηδημητρίου. Πρόκειται για έναν γνήσιο “καλό οντά” που φιλοξένησε πολλές φορές τους πρωταγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα. Σε αυτόν πάρθηκαν από τους Δημογέροντες οι σημαντικές αποφάσεις που καθόρισαν το μέλλον της Μακεδονίας.  Στην τελευταία αίθουσα εκτίθενται ένας αργαλειός, υφαντά, κεντήματα και άλλα εκθέματα που συμπληρώνουν την εικόνα του παραδοσιακού Γιαννιτσιώτικου σπιτιού. Στον διάδρομο παρουσιάζεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό, εφημερίδες και έντυπα των Γιαννιτσών. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται η συλλογή ράβδων που κατασκεύασε ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος και δώρισε στο μουσείο.

Οι συλλογές του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών διαμορφώνονται με τη συνεχή προσπάθεια των ανθρώπων της Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας «Φίλιππος» και την ευγενική προσφορά των δημοτών και οικογενειών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Το τρέχον διάστημα το μουσείο είναι κλειστό λόγω επισκευαστικών εργασιών. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23820 83684 και 6938 948 420.

Διαβάστηκε 18717 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λαογραφικό Μουσείο Πέλλας