Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013

Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για μία εκδήλωση του Δήμου Πέλλας σε συνεργασία με το Κτήμα Λίγας η οποία εντάσσεται στη δράση Ανοιχτές Πόρτες των Δρόμων του Κρασιού της Μακεδονίας.

Βασικός στόχος της είναι να επαναφέρει την τοπική γαστρονομική παράδοση στο σύγχρονο πιάτο της Πέλλας και να υπενθυμίσει τις μυρωδιές της πόλης, τις ευάρμοστες με το λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία της Πέλλας.

Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013

Η Πέλλα της Γεύσης είναι μια σύνδεση με το παρελθόν, μια υπενθύμιση του μέτρου και της απλότητας. Αυτό περιέγραψε στο καλωσόρισμα του ο φιλοξενών, κ. Θωμάς Λίγας, ο οποίος προέτρεψε τους συμμετέχοντες να επαναπροσεγγίσουν την  παραδοσιακή κουζίνα  και τα προϊόντα της. Μίλησε για τη γαστρονομική παράδοση της Πέλλας και αναζήτησε την ατομική ευθύνη στη σχέση μας με αυτήν.

Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Γρηγόρη Στάμκου, Δημάρχου Πέλλας, ο οποίος ανέλυσε το μακροπρόθεσμο στόχο της δράσης. Ανέφερε μάλιστα το ακόλουθο παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι ένας ταξιδιώτης επισκέπτεται τα Γιαννιτσά για πρώτη φορά. Εισέρχεται από την Εγνατία Οδό στη Βενιζέλου και τη διασχίζει ως την Πλατεία Μάγγου. Απολαμβάνει το γεύμα και τα επιδόρπια στον πεζόδρομο και στη συνέχεια επισκέπτεται την αγορά και τα  καταστήματα της πόλης. Αυτό που αντιλαμβάνεται με βεβαιότητα είναι ότι βρίσκεται σε μία πόλη που οικοδομήθηκε, διαμορφώθηκε κατά τα μεταπολεμικά χρόνια. Μία πόλη σαφώς, φιλόξενη, εξωστρεφή, ευχάριστη, με ένα δημώδες χιούμορ αλλά και μία πόλη νέα που το ιστορικό της παρελθόν δεν αποτυπώνεται ούτε στην αρχιτεκτονική των κτηρίων, ούτε στην αισθητική των ανθρώπων, ούτε στις καθημερινές συνήθειες.

Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013

Επιπλέον, ο δήμαρχος τόνισε ότι  σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει το πολιτιστικό έργο του Δήμου Πέλλας που με ωριμότητα, γνώση και ικανότητα επιχειρεί να βοηθήσει τον πολίτη να επανασυνδεθεί δημιουργικά με τον τόπο του. Επεσήμανε ότι  αυτή η πόλη μπορεί να φαίνεται νέα, όμως δεν είναι, ότι φέρει μια μακρά πολιτισμική παράδοση που ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους και ρέει μέσα στον ιστορικό χρόνο εμπλουτισμένη με την ανθρώπινη φαντασία και ευφυΐα. Τέλος, αναφέρθηκε στο παρελθόν των γεύσεων της Πέλλας και τις ταπεινές, τις λαϊκές συνήθειες που πρέπει να επαναφέρουμε. Την εκδήλωσε χαιρέτισε και η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. κα. Ηλιάνα Λαγομάτη, η οποία συνέδεσε το στάρι και τα ζυμαρικά προϊόντα του με την πελλαία παράδοση αναφερόμενη επίσης στη θρεπτική αξία του.  

Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013

Στη συνέχεια η κα. Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. παρουσίασε την εισήγηση της με τίτλο ««Προϊστορικές γεύσεις από σπόρους στην περιοχή της Πέλλας». Η ομιλήτρια βασισμένη στην έρευνα της πάνω σε απανθρακωμένους σπόρους από το Αρχοντικό Γιαννιτσών, αναφέρθηκε στη διατροφή των προϊστορικών κατοίκων της Πέλλας. Αργότερα, ο μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός ανέλυσε την αξία της παραδοσιακής γαστρονομίας επισημαίνοντας τον ιδιαίτερο ρόλο του ταπεινού οίνου στην ανθρώπινη ζωή. Ο Δήμος Πέλλας αποδίδοντας τιμή στην παλιά γενιά των μαγείρων βράβευσε τον κ. Ευάγγελο Παπασπανόπουλο, το Βάγγο των Γιαννιτσών.  

Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση γεύθηκαν τις παραδοσιακές γεύσεις της Πέλλας μαγειρεμένες από επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν αφιλοκερδώς τα ακόλουθα εστιατόρια:

  • Εργαστήριο Σφολιάτας ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
  • Εργαστήριο Χειροποίητης Πίτας ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΣ
  • Μεζεδοπωλείο ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
  • Ταβέρνα-Εστιατόριο ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ
  • Ταβέρνα-Ουζερί ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΝ
  • Ταβέρνα-Τσιπουράδιο ΚΕΛΑΡΙ
  • Ψαροταβέρνα ΑΝΕΚΔΟΤΟ

Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013

Οι προτεινόμενες συνταγές βασίσθηκαν στην έρευνα της κας Χριστίνας Μάγγου. Χορηγός ήταν η βιοτεχνία παραδοσιακών ζυμαρικών «Μαρταβατζόγλου», η οποία εδρεύει στην Αραβησσό Πέλλας.  

Να σημειωθεί ότι όλοι συμμετείχαν εθελοντικά στην εκδήλωση και η είσοδος ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Η Πέλλα της Γεύσης επανήλθε στις 26 Μαΐου 2013

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Πέλλας

Διαβάστηκε 5817 φορές