Ψήφισμα του Δ.Σ. Πέλλας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου

Με την υπ.αριθ. 186 /2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πέλλας κατά την συνεδρίαση του στις 25/4/2017 εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα που αφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Επειδή το έγκλημα της γενοκτονίας αποτελεί το ειδεχθέστερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί χρέος, πρωτίστως προς τα θύματα.

Η αναγνώριση τέτοιων εγκλημάτων συνιστά πρώτα και κύρια ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διερμηνεύοντας το κοινό αίσθημα των πολιτών του Δήμου Πέλλας, με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο υπογραμμίζουμε τη συμπαράστασή μας στους δίκαιους αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας.

Παράλληλα, είμαστε απέναντι τόσο σε οποιαδήποτε προσπάθεια πατριδοκαπηλίας, όσο και στη μηδενιστική αντίληψη των εννοιών της πατρίδας και του έθνους.

Η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Ποντίων και ανακήρυξε την 19η Μαϊου ως ημέρα ¨Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού». Σε όσους αμφισβητούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας, παραθέτουμε ορισμένες επιστημονικές θέσεις που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς τους:

Η επιστημονική τεκμηρίωση του όρου Γενοκτονία και του Ολοκαυτώματος έγινε από τον Ραφαήλ Λέμκιν, ο οποίος για να εισάγει το σχετικό ζήτημα στον ΟΗΕ, αναφέρθηκε στην Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Εκεί βασίστηκε ο όρος, που στο πρώτο συνθετικό έχει την ελληνική λέξη «Γένος».

Το κυρίαρχο κείμενο που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα είναι η Σύμβαση για την Πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οποία ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948.

Ασπαζόμαστε το ψήφισμα της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τις Γενοκτονίες (International Association for Genocide Scholars, IAGS) που ψηφίστηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 2007 και το οποίο (με πρωτοφανή πλειοψηφία 83%) παραδέχεται ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές ενάντια στους Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης συνιστούν Γενοκτονία.

Το μαζικό έγκλημα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου έχει ψηφισθεί ως Γενοκτονία από την Βουλή των Ελλήνων της Αρμενίας, της Σουηδίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, από ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Αυστραλίας, από πολιτείες των ΗΠΑ.

Για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, έχει γίνει αναφορά στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ έχει αναγνωρισθεί και από τους σχετικούς επιστημονικούς φορείς.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μείζον εθνικό, διεθνές ιστορικό, διπλωματικό, πολιτικό και κυρίως ηθικό ζήτημα.

Καλούμε την Τουρκία, με δημοκρατικό πνεύμα, να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα της επιτρέψουν να αποβάλλει το ηθικό βάρος από την άρνηση ενός τέτοιου ειδεχθούς εγκλήματος. Με μια τέτοια κίνηση θα δηλώσει την πρόθεσή της για ειρηνική συνύπαρξη και συμφιλίωση των λαών.

Αποφασίζουμε ομόφωνα

Το παρόν ψήφισμα να δοθεί στην δημοσιότητα (ΜΜΕ), να σταλεί στην Παμποντιακή Ομοσπονδία, στα κόμματα της Βουλής και Ευρωβουλής, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Παιδείας και στους Ποντιακούς Συλλόγους του Δήμου Πέλλας.

Γιαννιτσά
18/05/2017

Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Χρήστος Πασσαλής

Διαβάστηκε 1942 φορές