Εγκαίνια Εμποροπανήγυρης Γιαννιτσών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα 6 Σεπτεμβρίου, τα εγκαίνια της εμποροπανήγυρης Γιαννιτσών, η οποία ακολουθώντας την παράδοση δεκάδων χρόνων, άνοιξε και φέτος τις πύλες της για να υποδεχτεί εμπόρους και επισκέπτες.

Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ.

Την επίσημη έναρξη της εμποροπανήγυρης κήρυξε ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι:  
«Η εμποροπανήγυρη των Γιαννιτσών είναι ένας από τους  παλιότερους θεσμούς της  περιοχής και αναβιώνει πιστά κάθε χρόνο στην πόλη μας από τον 19ο αιώνα.  Αν και έχουν περάσει δεκάδες χρόνια, οι καιροί και οι καταναλωτικές ανάγκες έχουν αλλάξει, κάνοντας μια βόλτα ανάμεσα στους πάγκους νομίζεις ότι τα μόνα που διαφοροποιούνται  είναι τα πρόσωπα και τα προϊόντα.  Οι εικόνες και οι μνήμες παραμένουν σε όλους μας ίδιες. Αναδρομή στα παιδικά μας χρόνια, μακριά από προβλήματα και άγχη». Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόθεση και την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την μετεγκατάσταση της εμποροπανήγυρης και ανέφερε τα  επιπλέον μέτρα που έχει λάβει  ο δήμος για την άρτια και ασφαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Ιδιαίτερη ήταν αναφορά του δημάρχου στην οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα και η τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια καθώς και στα έργα που δρομολογούνται στο δήμο Πέλλας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Θέλω να ξέρετε ότι γνωρίζω πολύ καλά πως οι ανάγκες του δήμου  είναι μεγάλες. Θέλω όμως να είμαι και απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας. Οι ελλείψεις είναι πολλές και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν  όλες άμεσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις. Με ξέρετε καλά, δεν θα σας υποσχεθώ σήμερα, ούτε το έχω κάνει ποτέ, πράγματα που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Δεν θα σας υποσχεθώ πολλά για να κάνω λίγα. Προτιμώ να σας πω σήμερα λίγα και να πραγματοποιήσω το επόμενο διάστημα περισσότερα.

Το όραμά μας για τα Γιαννιτσά και για ολόκληρο το δήμο Πέλλας είναι και ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Με έργα προσαρμοσμένα στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες που έχουμε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Δημοπρατούμε την επόμενη εβδομάδα, με ίδιους πόρους, με χρήματα δηλαδή που εξασφαλίσαμε από την νοικοκυρεμένη διαχείριση, έργο ασφαλτόστρωσης προϋπολογισμού 500.000 χιλ ευρώ.

Προχωράμε στην αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, με νέα, τύπου led, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τα ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους δημότες. Ταυτόχρονα, μέσα από ένα πρόγραμμα που αφορά στη συνεργασία του δήμου με τον εμπορικό σύλλογο ετοιμάζουμε μια πρόταση αλλαγής του εμπορικού κέντρου, τόσο ως προς το δημόσιο χώρο όσο και σε σχέση με το ύφος των εμπορικών καταστημάτων. Με την ολοκλήρωσή του και σε συνδυασμό με τα εγκεκριμένα έργα της οδού Στράντζης, της 20ης Οκτωβρίου και της πλατείας Γκόνου Γιώτα, και τις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα αλλάξουμε ριζικά την εικόνα της πόλης των Γιαννιτσών.

Καταθέτουμε επίσης πρόταση για την περιοχή της Αγίας Παρασκευής με σκοπό να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής με πολλές επιλογές χαλάρωσης για τους δημότες. Με την ολοκλήρωση της παρέμβασης, ο χορταριασμένος χώρος των 10 στρεμμάτων θα είναι παρελθόν και στη θέση του θα δημιουργηθεί υπαίθριος χώρος στάθμευσης, υπαίθριος παιδότοπος, περιπατητικές διαδρομές και πεζοδρομήσεις.

Παράλληλα, την περίοδο αυτή, στελέχη του δήμου Πέλλας ετοιμάζουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία ενός πράσινου σημείου, ενός δηλαδή οργανωμένου χώρου, όπου ο πολίτης  θα μπορεί να πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα ογκώδη, τα πράσινα απόβλητα και πολλά ακόμη ρεύματα ανακύκλωσης.

Επίσης, καταθέτουμε  πρόταση για την κατασκευή νέου δρόμου, που θα ενώνει τις Αμπελειές με τα Γιαννιτσά  και ολοκληρώνεται άμεσα η κατασκευή της γέφυρας στην περιοχή του πρώην σκουπιδότοπου, στο δρόμο προς ΧΥΤΑ.

Ένα ακόμη έργο που έλειπε από την πόλη μας και με την ολοκλήρωση του θα δώσει ανάσα πνοής σε δεκάδες εργαζόμενες μητέρες είναι και η δημιουργία ενός βρεφικού σταθμού, ενός παιδικού σταθμού και ενός κέντρου για παιδιά με κινητικά προβλήματα που ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους και θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου Φιλιππάκου.

Ο δήμος έχει καταθέσει προτάσεις και αναμένει το επόμενο διάστημα την αξιολόγηση τους για την ενίσχυση των υποδομών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, καθώς και για την ενεργειακή αναβάθμιση, αρχικά των μεγαλύτερων σχολείων της πόλης, του 2ου Γυμνασίου, του 2ου Λυκείου και του 2ου ΕΠΑΛ. Όπως επίσης και για τον ηλεκτροφωτισμό  και την πλήρη ανακατασκευή του ελαστικού τάπητα του δημοτικού σταδίου Γιαννιτσών.

Προχωράμε επίσης, σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στους αύλειους χώρους όλων των σχολικών συγκροτημάτων.

Σήμερα, μπορώ να σας ανακοινώσω ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα συνεργεία και οι μηχανικοί πιάνουν δουλειά και πολύ σύντομα 5 νέες παιδικές χαρές θα κατασκευαστούν στην πόλη των Γιαννιτσών.

Ολοκληρώνουμε με τις εγκρίσεις  όλων των απαραίτητων μελετών και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση σε όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο ανοίξει για σχολική στέγη, προκειμένου να εντάξουμε την κατασκευή κτηριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει το μουσικό σχολείο Γιαννιτσών.

Και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να κάνω ένα σχόλιο. Θέλω να ξέρετε ότι τα έργα ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία. Οραματίζονται, σχεδιάζονται, εγκρίνονται οι μελέτες και έπειτα υποβάλλονται προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Πάγια τακτική. Την γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν εμπειρία δημοσίου και σίγουρα τη γνωρίζουν και όσοι εκπροσωπούν το δήμο Πέλλας στο κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, δεν δικαιολογείται η παραπληροφόρηση εάν μάλιστα συμπληρώνεται με κινδυνολογία, τότε όχι απλά δεν είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας αλλά μάλλον παρέχουμε και κακές υπηρεσίες. Θα προέτρεπα σε όσους θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τον τόπο τους, τον τόπο μας, να έρθουν να συζητήσουν με το δήμο και τη υπεύθυνη δημοτική αρχή και όχι να περιορίζονται στην κριτική, στα δελτία τύπου και σε ελέγχους ετοιμότητας των υπηρεσιών  του δήμου».

Στο τέλος της  ομιλίας του αναφέρθηκε στο θέμα της συνεργασίας όλων των φορέων για θέματα τοπικά αλλά και για εθνικά θέματα τονίζοντας ότι: «Μόνο με συνεργασία και στοχευμένες κινήσεις μπορούμε να βάλουμε τον τόπο μας σε τροχιά ανάπτυξης Έτσι πρέπει να λειτουργούμε στα τοπικά θέματα ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες ιδεολογικοπολιτικές μας διαφορές. Αλλά γιατί συνδημότες και συνδημότισσες μόνο στα τοπικά; Υπάρχουν περιθώρια για διαφοροποιήσεις στα εθνικά θέματα; Χωρίς ενότητα και εθνική στρατηγική τι μπορούμε να πετύχουμε; Τι μπορούμε να πετύχουμε όταν όλοι οι Έλληνες από τη Μακεδονία έως την Κρήτη διαδηλώνουμε και μια μικρή ιδεοληπτική μειοψηφία επιμένει να επιβάλει την άποψή της; Δεν μπορείτε ούτε να αγνοείτε ούτε και να λαμβάνετε αποφάσεις εν αγνοία της πλειοψηφίας του ελληνικού λάου. Θέλω να ξέρετε ότι όσο και αν έχω στοχοποιηθεί, όσο και αν με κατηγορούν, εγώ εδώ μαζί σας  θα συνεχίσω να διαμαρτύρομαι για την άθλια συμφωνία των Πρεσπών».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για το στήσιμο της εμποροπανήγυρης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που δρομολογούνται σε συνεργασία του δήμου με την περιφέρεια, στην ιστορικότητα της εμποροπανήγυρης Γιαννιτσών αλλά και στο ζήτημα της Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί, Περιφερειακοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Νομικών Προσώπων, Πολιτευτές, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, συλλόγων, φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Από το Γραφείο τύπου

Διαβάστηκε 840 φορές