Αφιέρωμα του Δήμου Πέλλας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, η πρώτη από τις τέσσερεις βραδιές του αφιερώματος στο Δήμο Πέλλας, το οποίο πραγματοποιείται το μήνα Μάρτιο στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη βραδιά

Πρόκειται για μια συνεργασία των δύο φορέων με αφορμή τα 100χρονα των Ελευθερίων των Γιαννιτσών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της κας Θεοδώρας Λειψιστινού, Προέδρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, η οποία αναφέρθηκε στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο τόπους, τη Θεσσαλονίκη και την Πέλλα.
Ακολούθησε το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόριο  Στάμκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το έτος 2012 είναι μια επετειακή χρονιά μνήμης και τιμής στους Βαλκανικούς Πολέμους αλλά και τα 100 χρόνια ζωής εντός του ελληνικού κράτους. Στο επετειακό γεγονός όμως οφείλουμε να προσδώσουμε όχι μόνο τιμή αλλά και προοπτική. Να ενσωματώσουμε την πρόταση της μελλοντικής ανάπτυξης που στο Δήμο Πέλλας μπορεί να υπάρξει μόνο συνδεδεμένη με τον πολιτισμό. Γιατί είναι η αρχαιολογική έρευνα που μας έμαθε τον τόπο μας, την ιστορία του, την τέχνη, την αρχιτεκτονική παράδοση. Μας συνέδεσε με το παρελθόν, μας έκανε να νιώθουμε πιο σημαντικοί…»        

Αφιέρωμα του Δήμου Πέλλας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στην πρώτη βραδιά φιλοξενήθηκαν δύο διαλέξεις με θέμα την αρχαιολογική έρευνα της Τούμπας του Αρχοντικού. Η πρώτη ομιλήτρια  κα Αικατερίνη Παπανθίμου, καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε τα αποτελέσματα της 20ετούς ανασκαφικής έρευνας στον προϊστορικό οικισμό, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της τούμπας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές για την οργάνωση του χώρου και τη διατροφή των προϊστορικών κατοίκων του Αρχοντικού.

Αφιέρωμα του Δήμου Πέλλας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Θεσσαλονίκης

Ο δεύτερος ομιλητής της βραδιάς, κ. Παύλος Χρυσοστόμου, Προϊστάμενος της ΚΘ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, αναφέρθηκε στα χρυσά ελάσματα προσώπου που ήρθαν στο φως στην ανασκαφή του Δυτικού Νεκροταφείου του Αρχοντικού, τα ταφικά έθιμα και την ιδεολογία στον οικισμό κατά την Αρχαϊκή Εποχή.

Η εκδήλωση παρουσίασε στο κοινό της Θεσσαλονίκης τους σημαντικούς θησαυρούς της Πέλλας. Η επόμενη διάλεξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στις 19.30, από την κα Μαρία Ακαμάτη, Αρχαιολόγο, Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων και έχει ως θέμα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Η δεύτερη βραδιά

Διάλεξη της κας Μαρίας Ακαμάτη για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, η πρώτη από τις τέσσερεις βραδιές του αφιερώματος στο Δήμο Πέλλας, το οποίο πραγματοποιείται το μήνα Μάρτιο στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Δήμο Πέλλας, το οποίο πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη χτεσινή βραδιά φιλοξενήθηκε η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων κα. Μαρία Λιλιμπάκη-Ακαμάτη, η οποία μίλησε στη διάλεξη της για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου κα Θεοδώρα Λειψιστινού, η οποία αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Πέλλας ευχαριστώντας παράλληλα το Δήμο Πέλλας για τη συνεργασία.

 Στη συνέχεια, την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Πέλλας, κ. Γρηγόριος Σωτ. Στάμκος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αρχαιότητες της Πέλλας, τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία αλλά και το βαρύνοντα ρόλο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Μεταξύ άλλων είπε: «…Η κατασκευή και η οργάνωση ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου στην Πέλλα υπήρξε για τρεις δεκαετίες το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η επιθυμία αυτή δεν προερχόταν απλά από μία τυποποιημένη απαίτηση που θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση να διεκδικεί για κάθε ελληνική πόλη τη λειτουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου. Η ίδια η ανασκαφή της Πέλλας, τα αρχιτεκτονικά λείψανα και τα ευρήματα που έρχονταν στο φως επέβαλαν τη δημιουργία του. Και είναι σίγουρο ότι για το έργο αυτό, το οποίο αποτελεί και τη σημαντικότερη επένδυση πολιτισμού στην περιοχή καταβλήθηκε πολύς κόπος, εργασία και αγωνία. Η κα. Ακαμάτη θα έχει πολλά να μας πει γι’ αυτό το ζήτημα. Όμως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους: την τοπική κοινωνία της Πέλλας αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάσθηκε μέσα από κάθε ειδικότητα για την οργάνωση του μουσείου...».

Αφιέρωμα του Δήμου Πέλλας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η διάλεξη της κας Ακαμάτη ξεκίνησε με την παρουσίαση της Πέλλας και την ανάπτυξη του πολεοδομικού της σχεδίου με τις ελληνιστικές οικίες, τα ιερά και την αγορά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναστηλωτικές εργασίες εντός του αρχαιολογικού χώρου και τη σύνδεση του με το μουσείο. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας. Η θέση, οι όγκοι του κτηρίου, η μουσειολογική πρόταση, τα σημαντικά εκθέματα εντυπωσίασαν το κοινό του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

Αφιέρωμα του Δήμου Πέλλας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Θεσσαλονίκης

Οι επόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 στις 19.30. Πρόκειται για τα εγκαίνια της μικρής συλλογής της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. του Δήμου Πέλλας με έργα πηλοπλαστικής των ατόμων με ειδικές ανάγκες του αντίστοιχου Κ.Δ.Α.Π.. Ακολούθως, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Πελλαίων εικαστικών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις φωτίζουν τη σύγχρονη εικόνα του Δήμου Πέλλας, την κοινωνική δράση και την εικαστική έκφραση των κατοίκων του.

Διαβάστηκε 7586 φορές