Ανακοίνωση για τη Χρήση Διαδραστικών Χαρτών στην ιστοσελίδα του Δήμου Πέλλας

Λάβαμε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Πέλλας ανώνυμο μήνυμα σχετικά με χάρτη ο οποίος χρησιμοποιείται σε υποενότητα αυτού. Ακολούθησαν αναρτήσεις σε ιστολόγια (blogs) για το ίδιο θέμα και με το ίδιο περιεχόμενο. Σχετικά θέλουμε να θέσουμε υπ'όψιν σας τα εξής:

1. Η χρήση διαδραστικού χάρτη στην ιστοσελίδα του Δήμου Πέλλας έγινε με σκοπό την επισήμανση με ενεργούς συνδέσμους (links) πάνω σε αυτό σημείων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μέσα στην επικράτεια του Δήμου (μνημείων, υπηρεσιών, κλπ), για την λειτουργική ενσωμάτωση των οποίων χρειάζεται επιπρόσθετος προγραμματισμός (κώδικας).

Κατάλληλες υπηρεσίες χαρτών για αυτόν τον σκοπό είναι ελάχιστες παγκοσμίως και κατά γενική ομολογία, βέλτιστα αποτελέσματα πετυχαίνονται με αυτούς της google.

Ενδεικτικό αυτού είναι πως χρήση της πλατφόρμας χαρτών google κάνει η πλειοψηφία των ιστοσελίδων ΟΤΑ, Υπουργείων, κρατικών οργανισμών, ακόμα και του ΕΟΤ κλπ πανελλαδικά αλλά και η πλειοψηφία των ιδιωτικών εμπορικών ιστότοπων. Γνώμονας λοιπόν στην επιλογή αυτής της εφαρμογής ήταν το βέλτιστο αποτέλεσμα για τον επισκέπτη και για την προώθηση του Δήμου μας και της Ιστορίας του.

2. Η αναφορά των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία, στους χάρτες αυτούς είναι κάτι που δυστυχώς είναι πλέον καθεστώς σε ολόκληρο το διαδίκτυο και στις μεγαλύτερες εφαρμογές και ιστότοπους (google, yahoo, wikipedia, bing κλπ). Δυστυχώς απουσιάζει ολοκληρωμένη αντίστοιχη Ελληνική εφαρμογή με τέτοια λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα.

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως η ταύτιση του ονόματος της Μακεδονίας με την χώρα μας και κατ'εξοχήν με την περιοχή μας, κάτι που είναι όχι απλά γνώση αλλά βαθύ βίωμα για όλους εμάς που κατοικούμε στα χώματα αυτά, δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή από μέρος του κόσμου των πολυεθνικών επιχειρήσεων αλλά και από κράτη, κάτι για το οποίο αγωνιζόμασταν και θα αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση. 

Ταυτόχρονα, όμως και αν έχουμε γνώμονα και προτεραιότητα  την πρόοδο της περιοχής μας,  δεν μπορούμε να μην κάνουμε χρήση του πιο επιδραστικού θεσμού-εργαλείου που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, δηλαδή του διαδικτύου και δη των πιο εξελιγμένων εργαλείων αυτού.

3. Σε κάθε περίπτωση στον ιστότοπο του Δήμου Πέλλας αναρτήθηκε, όπως είναι εύλογο,  ο χάρτης προσαρμοσμένος μόνο στα γεωγραφικά όρια του Δήμου. Για να φτάσει κάποιος να δει την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου, έπρεπε να αποεστιάσει (zoom out) τουλάχιστον 3 με 4 φορές, "φεύγοντας" στην ουσία από την Ελληνική επικράτεια.

4. Δεν ήταν, λοιπόν, αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Πέλλας, η ψευδεπίγραφη ονομασία του κράτους των Σκοπίων, όπως κακόπιστα σχολιάζουν κάποιοι, αλλά απλά έγινε χρήση της πλατφόρμας των χαρτών της google για να πετύχουμε το βέλτιστο χρηστικό αποτέλεσμα και μάλιστα, θυμίζουμε, με μηδαμινό κόστος καθώς ο ιστότοπος κατασκευάστηκε αποκλειστικά με τις δυνάμεις του προσωπικού του Δήμου, χωρίς καμία επιδότηση ή διαγωνισμό.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 4798 φορές