Ετήσια εκδήλωση της ενδοπεριφερειακής- διαδημοτικής συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Ετήσια εκδήλωση της ενδοπεριφερειακής- διαδημοτικής συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 στην αρχαία Μίεζα η ετήσια εκδήλωση της ενδοπεριφερειακής-διαδημοτικής συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η πρωτοβουλία αποτελεί ένα αρχαιολογικό δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι Δήμοι Βέροιας, Δίου-Ολύμπου, Νάουσας και Πέλλας με σκοπό την προβολή των αντίστοιχων αρχαιολογικών χώρων.

Ετήσια εκδήλωση της ενδοπεριφερειακής- διαδημοτικής συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Η έναρξη της εκδήλωσης περιέλαβε τις τοποθετήσεις του κ. Αναστασίου  Καραμπατζού, Δημάρχου Νάουσας, της κας. Χαρίκλειας Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη,  Δημάρχου Βέροιας, του κ. Γρηγορίου Στάμκου, Δημάρχου Πέλλας, του κ. Γεωργίου Παπαθανασίου, Δημάρχου Δίου-Ολύμπου και του  κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, ο οποίος συμμετέχει στο δίκτυο εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η προβολή της Πέλλας, των Αιγών, της Μίεζας και του Δίου είναι δυνατόν να πραγματωθεί μόνο μέσα από την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Πέλλας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο πολιτιστικός πλούτος της Μακεδονίας στέκεται τόσο γενναιόδωρα εμπρός μας. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι σημαντικότερο να ζητήσει ένας άνθρωπος από τον τόπο του; Πόσες σύγχρονες κοινωνίες του κόσμου φέρουν το προνόμιο της σύνδεσης με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Φίλιππος, ο Αριστοτέλης; Και σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει απάντηση μόνο δέος και ευθύνη.

Η ενδοπεριφερειακή-διαδημοτική συνεργασία «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου» αποτελεί ένα αρχαιολογικό δίκτυο, το οποίο έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την προβολή των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Μακεδονίας. Έγινε όμως και η αφετηρία της πρώτης συνεργασίας ανάμεσα σε δήμους και κοινωνίες που όχι απλά γειτνιάζουν αλλά μοιράζονται κοινά οράματα και προβλήματα.

Και η οδός της συνεργίας είναι η μόνο λύση και επιλογή. Όχι γιατί επιβάλλεται από τους καιρούς αλλά γιατί διαπιστώνουμε ότι τα χρόνια κατά τα οποία ο κάθε δήμος πορεύθηκε αυτόνομα, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Μέσα λοιπόν από τη δύναμη αυτής της διαδημοτικής ενότητας είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην ευθύνη προβολής της κληρονομιάς του Αλεξάνδρου. Και να τη διαχειριστούμε με σοφία, υπευθυνότητα, σύγχρονη σκέψη και αισθητική.

Παράλληλα, επαναπροσεγγίζουμε τη συνεργασίας μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων. Άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων και φορέων, με διακριτούς και αποσαφηνισμένους ρόλους αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι μας εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Μακεδονίας και την πολυπρισματική σύνδεση του με τη σύγχρονη ζωή.


Δεν είναι εύκολο να ανατρέψουμε τη γραφειοκρατία και την εσωστρέφεια με τις οποίες τραφήκαμε για δεκαετίες. Υπάρχουν εμπόδια και νοοτροπίες που μας εφελκύουν. Όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το σημαντικό έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε. Το εκτενές ανασκαφικό έργο, που έφερε στο φως την Πέλλα, τις Αιγές, τη Μίεζα και το Δίον. Τα αντίστοιχα μουσεία που συμπληρώνουν τους αρχαιολογικούς χώρους. Σημαίνων όμως είναι και ο ρόλος των ανθρώπων που το υλοποίησαν, αυτών που καταθέτουν την επιστημοσύνη τους προστατεύοντας τις τοπικές κοινωνίες από το ψευδές και το ψευδεπίγραφο».

Μετά τις εισηγήσεις των δημάρχων, η ομάδα εργασίας του δικτύου παρουσίασε ένα πρόσφατα εκδοθέν  δίγλωσσο έντυπο, το οποίο αναφέρεται στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής και το οποίο θα διανεμηθεί στις πύλες εισόδου των τουριστών της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, παρουσιάσθηκε η ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας του δικτύου (www.ancientmacedonia.gr), η οποία σύντομα θα μεταφραστεί στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού προβολής των αρχαιολογικών χώρων αλλά και η οργάνωση ενιαίας σήμανσης ώστε η επίσκεψη σε ένα μουσείο, μέλος του δικτύου να λειτουργεί παράλληλα ως πρόταση μετάβασης σε επόμενο. Στη σχέση της τοπικής κοινωνίας και του μουσείου, όπως και την προοπτική της τουριστικής ανάπτυξης αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Γραικός, αρχαιολόγος της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με την εισήγηση του οποίου ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Ετήσια εκδήλωση της ενδοπεριφερειακής- διαδημοτικής συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Ετήσια εκδήλωση της ενδοπεριφερειακής- διαδημοτικής συνεργασίας «Στις ρίζες του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Πέλλας

Διαβάστηκε 5053 φορές