Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 10ος Διεθνής Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος"

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη ο 10ος Διεθνής Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος”. Δρομείς από τις 5 ηπείρους από 62 χώρες έδωσαν το βροντερό παρόν την Κυριακή 5 Απριλίου στην Πελλαία γη, την γη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Μέγας Στρατηλάτης Αλέξανδρος, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και ειρήνης σε όλο τον κόσμο.

Ο Μαραθώνιος αποτελεί πλέον έναν θεσμό που με το σύνολο των αθλητικών , πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, προβάλλει την Πέλλα και την Μακεδονία, σε ολόκληρη την Οικουμένη.

Τελετή Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας
Σάββατο 4 Απριλίου

Το Σάββατο 4 Απριλίου, ώρα 11.30πμ, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας .
Η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πέλλας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος", άρχισε στις 11.30 με το άναμμα του βωμού από τον πρωταθλητή κωπηλασίας και υπερμαραθωνοδρόμο, Γιάννη Κουρκουρίκη.

Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων "Σε αυτόν εδώ τον τόπο γεννήθηκε το πανανθρώπινο όραμα του οικουμενικού πολίτη και της αντίληψης, που προσεγγίζει τον άνθρωπο πέρα από τα εθνικά του χαρακτηριστικά. Τη διάδοση του ίδιου μηνύματος υπηρετεί η λαμπαδηδρομία, που θα ανάβει κάθε χρόνο, εδώ στην Πέλλα, για να μεταφερθεί από εθελοντές-λαμπαδηδρόμους στη Θεσσαλονίκη. Ο 10ος Διεθνής Μαραθώνιος δεν είναι ένας ακόμη αγώνας δρόμου.

Είναι μια ιστορική διαδρομή.

Ένας αγώνας δρόμου που δεν συνδέει μονάχα την Αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας με τη σύγχρονη πρωτεύουσα αλλά συνδέει τον αρχαίο πολιτισμό με τον σύγχρονο. Ένας αγώνας που συμβολίζει τα διαχρονικά μηνύματα της δύναμης, της θέλησης, της συμμετοχής, του εθελοντισμού.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές που η χώρα μας δοκιμάζεται, στέλνουμε, από το σημείο εκκίνησης του Μαραθωνίου, από την Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Οικουμένης, το μήνυμα ότι στον τόπο μας υπάρχουν αναλλοίωτες και σταθερές οι αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού."

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα, τον Δήμο Πέλλας εκπροσώπησαν οι μαθητές του μουσικού σχολείου Γιαννιτσών υπό την καθοδήγηση της κ. Πατρώνα Πασχαλίνας και του κ. Αραμπατζή Δημητρίου που ερμήνευσαν τον Όρκο, την Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο και τον Ολυμπιακό Ύμνο, καθώς και η παιδική χορωδία του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου που ερμήνευσε το "Ουράνιο Τόξο" και το "Αξίζει ν΄αγαπάς" με υπεύθυνη την κ. Θεοδώρα Ηλιάδη και την διευθύντρια του Ωδείου κ. Μάχη Κυπραίου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία με αλλαγές στο Μουσείο, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην έξοδο του χωριού. Λαμπαδηδρόμοι και συνοδοί λαμπαδηδρόμων ήταν οι μαθητές του γυμνασίου Πέλλας.

Γιορτή του Μαραθωνίου!
Σάββατο 4 Απριλίου, ώρα 7.00μμ

Με τίτλο "η Πέλλα Γιορτάζει", οι πολιτιστικοί σύλλογοι "η Αρχαία Πέλλα" και "Ανατολική Ρωμυλία" σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας ετοίμασαν μία όμορφη εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το Σάββατο 4 Απριλίου, ώρα 7μμ, στην πλατεία του χωριού στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων και ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι. Τα τοπικά εδέσματα που προσφέρθηκαν σε όλους, ετοίμασαν με ιδιαίτερη φροντίδα τα μέλη των συλλόγων της Πέλλας.

Η εκκίνηση του 10ου Διεθνoύς Μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος" στην Ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, στην Πέλλα

Την Κυριακή 5 Απριλίου ώρα 8 πμ, δόθηκε η εκκίνηση του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος", στην Πέλλα, την Ιστορική πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Ο Δήμος Πέλλας με μία μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών του που δούλεψαν χωρίς ωράριο, σε συνεργασία με φορείς και εθελοντές κατάφερε, ώστε η υποδοχή δρομέων και η εξυπηρέτησή τους στο χώρο εκκίνησης στην Πέλλα, να γίνει με απόλυτη επιτυχία .

Την εκκίνηση έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος .

Δρόμος Πέλλας 1.300μ

H εκκίνηση του συμβολικού αγώνα των 1.300 μ. δόθηκε αμέσως μετά την εκκίνηση του μαραθωνίου από τον πρόεδρο της Τ.Κ. Πέλλας κ. Βασίλη Στεργιούλα και συμμετείχαν παιδιά από τα σχολεία της Πέλλας αλλά και από τα Γιαννιτσά, Καρυώτισσα και Κρύα Βρύση.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Χρήστος Σμίας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημ. Στεργιούλας, Κυρ.Παντελίδης και Αθαν. Επιτροπάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Παναγ. Κερασόπουλος, ο δημ. Σύμβ. κ. Νικ. Βαλνάρης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πέλλας κ. Βασιλ. Στεργιούλας, οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής κ. Γιώργ. Σαμσούρης και κ. Ιωαν. Πανανάκης ο διοικητής Τ.Α. Γιαννιτσών κ. Πέτρ. Περδικάτσης, ο υποδιοικητής Τροχαίας Γιαννιτσών Ιορδ. Βελόπουλος, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμος Πέλλας ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία,

  • την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας
  • την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Γιαννιτσών και την Τροχαία Γιαννιτσών
  • την Ομάδα Μαραθωνίου Γιαννιτσών
  • τα δύο τμήματα της Φιλαρμονικής του Δήμου Πέλλας
  • τους τυμπανιστές Κάρανος από την Έδεσσα
  • τον μορφωτικό όμιλο Πέλλας "Η Αρχαία Πέλλα"
  • τον πολιτιστικό σύλλογο Πέλλας "Η Ανατολική Ρωμυλία"
  • τους υπαλλήλους της Δημοτικής Ενότητας Πέλλας
  • τους υπαλλήλους του τμήματος καθαριότητας - περιβάλλοντος, σταδίου και της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Πέλλας

Πρέπει να τονιστεί επίσης η ιδιαίτερη προσφορά του κ. Χατζηβασιλείου, του κ. Γρηγοριάδη, της κ. Οικονομίδου διευθύντριας του Γυμνασίου Πέλλας, του κ. Χιντά, της κ. Σπανού, του κ. Γαϊτάνη, της κ. Καλομενίδου και της κ. Παπαμιχαήλ.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στις ομάδες υποστήριξης, τις οποίες αποτέλεσαν οι - εθελοντές - μαθητές του Γυμνασίου Πέλλας.

Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 4190 φορές