Άνοιξε τις πύλες της η 28η Γεωργική - Βιοτεχνική Έκθεση PELLA AGRO

Τα εγκαίνια της 28ης Γεωργικής - Βιοτεχνικής Έκθεσης -PELLA AGRO- πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στην Κρύα Βρύση.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη.

Για 28η χρονιά πλήθος εκθετών από διάφορα μέρη της Ελλάδας έδωσαν το παρόν και στήριξαν με τη συμμετοχή τους την έκθεση.

Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς των ενοριών της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Στρατηγός Διοικητής της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού κ. Χρήστος Καρυώτης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Κατερίνα Ιγνατιάδου, οι Πολιτευτές κ. Διονύσης Σταμενίτης και Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας κ. Χρήστος Πασσαλής, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί, Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διοικητής του τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών κ. Πέτρος Περδικάτσης, Εκπρόσωποι Συλλόγων, φορέων, αγρότες και κάτοικοι της περιοχής. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. κ. Σπύρος Μάμαλης και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του « Τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης, μας βρίσκουν όλους στη σκιά πολύ σημαντικών και δυσάρεστων εξελίξεων για την οικονομία και τη χώρα ολόκληρη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που ζούμε τους τελευταίους επτά μήνες, η παρατεταμένη οικονομική κρίση και οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια να είμαστε αισιόδοξοι.

Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες και δύσκολες για όλους. Για τις δουλειές μας, για τις επιχειρήσεις, για τα νοικοκυριά και για κάθε είδους επένδυση και πρωτοβουλία.

Χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη για τη γεωργία. Είναι πολύ σημαντικά τα προγράμματα που ενισχύουν τους αγρότες αλλά, ας μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η απόσυρση ήταν ένας μηχανισμός για τη στήριξη των τιμών του παραγωγού. Εμείς θεωρήσαμε ότι ήταν το εισόδημα του παραγωγού, δεν επενδύσαμε στην ποιότητα, μας ενδιέφερε μόνο η ποσότητα. Για να μπεις σε μια αγορά, πρέπει να κοπιάσεις για χρόνια και εμείς με ιδιαίτερη ευκολία, παρατήσαμε τις αγορές των χωρών που με κόπο είχαμε κατακτήσει.

Ελάχιστες από τις εισροές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επενδύθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Επί δεκαετίες τα περισσότερα χρήματα διοχετεύονταν στη στήριξη των τιμών. Έπρεπε η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων να αφορά σε παραγωγικές επενδύσεις και όχι μόνο σε συνεχή ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού.

Δεν κατορθώσαμε μέχρι σήμερα να προστατέψουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, με την κακή διαχείριση των σκευασμάτων των γεωργικών φαρμάκων.

Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και αυτή η αλλαγή περνάει μόνο από ισχυρές οργανώσεις παραγωγών που θα επενδύσουν πρώτον στα μέλη τους - στον ανθρώπινο παράγοντα, δεύτερον στα προϊόντα - στην ποιότητα και τρίτον σε στελέχη - να φτιάξουν στελέχη.

Για όλα αυτά είμαστε και διατεθειμένοι και υποχρεωμένοι να σας βοηθήσουμε. Άλλωστε, για εμάς εδώ στο Δήμο Πέλλας γνωρίζετε ότι η αγροτική οικονομία είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Και το αποδεικνύουμε πέντε χρόνια. Στηρίζουμε τις προσπάθειες φορέων και πολιτών.

Ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, συνεργαστήκαμε και υιοθετήσαμε τις προτάσεις των πέντε ΤΟΕΒ και παρότι βρισκόμαστε στη μετάβαση από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ, προλάβαμε και εντάξαμε κάποιες από αυτές. Συστηματικά και με συνέπεια στο πρόγραμμά μας, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάσαμε. Και θα τα καταφέρουμε. Για αυτό μας εμπιστευτήκατε. Και σας προτρέπω να επιλέγετε πάντα αυτούς που σας λένε την αλήθεια και όχι αυτούς που σας υπόσχονται ότι θα τα κάνουν όλα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και οφείλει να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα αποτελέσει τη βάση για ουσιαστικές ευκαιρίες τοπικής ανάπτυξης. Η διάρκεια και η συνέργεια είναι ο μόνος δρόμος τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή της Πέλλας. Συνεργαζόμαστε και εμπιστευόμαστε την έμπνευση και την δημιουργικότητα των επιχειρηματιών που στηρίζουν το Όραμα του Δήμου Πέλλας. Αξίζει να σας αναφέρω ότι πέρα από την τόσο σημαντική περιφερειακή έκθεση Pella Agro, διοργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες και ομιλίες όλη τη διάρκεια του χρόνου, λαμβάνουμε μέρος στην Agrotica, συμμετέχουμε ενεργά στο Δίκτυο Ελλήνων Γεύσεις Εκλεκτές και έχουμε καθιερώσει την Πέλλα Της Γεύσης μια εκδήλωση που βασικό στόχο έχει την επαναφορά της παράδοσης στο καθημερινό πιάτο της Πέλλας».

Μετά το πέρας της τελετής οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν από το Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Στάμκο στα περίπτερα της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου και κάθε βράδυ θα υπάρχει πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα από πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Πέλλας.

Το Σάββατο και την Κυριακή 5 και 6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διήμερο Συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας στο Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του συνεδρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ΗΜΕΡΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ PELLA AGRO
5 και 6 Σεπτεμβρίου 2015

«Γνώση και καινοτομία στην υπηρεσία της Αγροτικής Ανάπτυξης».

Διοργανωτής: Δήμος Πέλλας
Πνευματικό Κέντρο Κρύας Βρύσης

Σάββατο 05/09/2015


10.00-10.30 Προσέλευση - Εγγραφές συνέδρων

10.30-10.45 Χαιρετισμός Δημάρχου Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου

Έναρξη Συνεδρίου.

10.45-11.05 Εισηγητής: Ιωάννης Ταχματζίδης Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Θέμα εισήγησης: "Θέσεις και πολιτικές της ΠΚΜ στον αγροδιατροφικό τομέα".

11.05-11.25 Εισηγητής: Δημήτριος Τζιαχρήστας Δήμαρχος Δομοκού, Πρόεδρος της επιτροπής της ΚΕΔΕ Αγροτικής Ανάπτυξης
Θέμα εισήγησης: "Φορολογικό καθεστώς αγροτών".

11.25-12.05 Εισηγητής: Γεώργιος Δαουτόπουλος Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ
Θέμα εισήγησης: "Νέες Τεχνολογίες για την Αειφορική Φροντίδα της Γης".

12.00-12.25 Εισηγητής: Κατερίνα Σακίτη Μηχανικός - Συνεργάτης της εταιρίας Ecohydro.
Θέμα εισήγησης: "Νέες καινοτόμες καλλιέργειες- Βέλτιστες πρακτικές. Υδροπονική Καλλιέργεια".

12.25-12.45 Εισηγητής: Μενέλαος Γαρδικιώτης Γεωπόνος, Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Θέμα εισήγησης: "Προοπτικές για την Ελληνική Γεωργία μέσω του Νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020".

12.45-13.05 Εισηγητής: Σταύρος Παυλίδης Γεωπόνος
Θέμα εισήγησης: "Προοπτικές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα στη βάση της δημιουργίας αγροτικών προϊόντων ποιότητας".

13.05-13.35 Διάλλειμα-καφές-ελαφρύ γέυμα.

13.35-14.00 Εισηγητής: Μάρκος Λέγκας Επιστήμων Τροφίμων, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 Grapes»
Θέμα εισήγησης: "Αειφόρος Ανάπτυξη και Στρατηγικός Σχεδιασμός Καλλιέργειας Επιτραπέζιων Σταφυλιών στον Ν. Πέλλας με Εξαγωγικό Προσανατολισμό."

14.00-14.20 Εισηγητής: Δημήτριος Βαφειάδης Γεωπόνος, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Θέμα εισήγησης: "Αξιοποίηση της Γεωθερμικής ενέργειας στη γεωργία και επενδυτικές ευκαιρίες στις θερμοκηπιακές μονάδες".

14.20-14.40 Εισηγητής: Καλλιόπη Λούσπα Γεωπόνος, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Θέμα εισήγησης: "Επιδοτούμενα Προγράμματα του 2ου Πυλώνα της Νέας Κ.Α.Π.2014-2020".

14.40-15.00 Εισηγητής: Κωνσταντίνος Παντελής συνεργάτης της εταιρίας Άνοδος Συμβουλευτική
Θέμα εισήγησης: "Νέος επενδυτικός Νόμος".

15.00-15.20 Εισηγητής: Ιωάννης Καραστέργιος Γεωπόνος
Θέμα εισήγησης: "Εφαρμογές πληροφορικής στη γεωργία".

Λήξη πρώτης ημέρας συνεδρίου

Κυριακή 06/09/2015

10.00-10.30 Προσέλευση - Εγγραφές συνέδρων

10.30 -10.45 Χαιρετισμός Δημάρχου Πέλλας Γρηγόρη Στάμκου
Έναρξη Εργασιών 2ης ημέρας συνεδρίου.

10.45-11.05 Εισηγητής: Αθανάσιος Μαλλιάρας Γεωπόνος
Θέμα εισήγησης: "2ος Πυλώνας Αγροτικής Αναπτυξιακής - Αναπτυξιακά Προγράμματα".

11.05-11.25 Εισηγητής: Θηρεσία –Τερέζα Τζατζάνη, γεωπόνος, μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ.
Θέμα εισήγησης: "Διατήρηση και προστασία εκτός τόπου (ex situ) του ελληνικού αυτοφυούς είδους Hypericum perforatumL. (Σπαθόχορτο)".

11.25-11.45 Εισηγητής: Βλαδίμηρος Χριστοδούλου Τακτικός Ερευνητής Διευθυντής Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών
Θέμα εισήγησης: "Προβλήματα και προοπτικές της Ελληνικής Κτηνοτροφίας".

11.45-12.05 Εισηγητής: Δημήτρης Νάτος, γεωπόνος, μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ.
Θέμα εισήγησης: "Προοπτικές διεθνούς αγοράς Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών".

12.05-12-25 Εισηγητής: Νικόλαος Κολτσίδας Οικονομολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας Φάρμα Ελλάς.
Θέμα εισήγησης: "Ανάπτυξη και εξυγίανση οικογενειακών προβατοτροφικών μονάδων εντατικής εκτροφής".

12.25-12-45 Εισηγητής: Ελευθέριος Γίτσας Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Θέμα εισήγησης: "Οργανώσεις παραγωγών στην Ελληνική κτηνοτροφία".

12.45-13.05 Εισηγητής: Ιωάννης Κουφουδάκης Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Γaia Επιχειρείν.
Θέμα εισήγησης: "Η καινοτομία ως εργαλείο αναμόρφωσης της Ελληνικής Γεωργίας".

13.05-13.35 Διάλλειμα-καφές-ελαφρύ γέυμα.

13.35-13.55 Εισηγητής: Χρήστος Γιαννακάκης Μέλος Δ.Σ. ΠΑΣΕΓΕΣ, Μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, Γιγαρτόκαρπων και Ακτινιδίων.
Θέμα εισήγησης: "Διάθεση - προβολή - προώθηση αγροτικών προϊόντων".

13.55- 14.20 Εισηγητής: Ιωάννης Χανιωτάκης Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα Τράπεζας Πειραιώς.
Θέμα εισήγησης: "Η συμβολαιακή γεωργία ως μοχλός ανάπτυξης του Αγροτικού τομέα".

14.30 Λήξη Συνεδρίου



Από το Γραφείο Τύπου

Διαβάστηκε 3967 φορές