Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Πέλλας για το ενδεχόμενο κατάργησης του Α.Τ.Φ.Κρύας Βρύσης

Θέμα:«Σχέδιο Αναδιάταξης Υπηρεσιών Αστυνομίας»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του σχεδίου αναδιάταξης των υπηρεσιών της Αστυνομίας και έχοντας εισπράξει τις πρώτες αντιδράσεις των δημοτών της Πέλλας, θέλω να σας δηλώσω ότι, το ενδεχόμενο κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Φύλαξης Κρύας Βρύσης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Σαφώς και θα πρέπει να αναθεωρηθεί η δομή της δημόσιας διοίκησης ακόμη και των υπηρεσιών της Αστυνομίας. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτή η αλλαγή, θα πρέπει να συγκλίνουν οι προτάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για τη διατήρηση ή μη μιας υπηρεσίας, θα πρέπει να έρχονται σε πλήρη ταύτιση με την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους.

Όσο αφορά το σχέδιο για την κατάργηση του Α.Τ.Φ. Κρύας Βρύσης θέλω να σας επισημάνω ότι, το συγκεκριμένο τμήμα στεγάζεται σε κτήριο χωρίς έξοδα, με εξασφαλισμένη τη συντήρηση του από το Δήμο Πέλλας και διαθέτει κρατητήριο δέκα ατόμων που πληροί τους κανόνες ασφάλειας. Καλύπτει μια αγροτική περιοχή με πληθυσμό περισσότερο από (10.000) δέκα χιλιάδες κατοίκους και παρέχει ασφάλεια στη λειτουργία του υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ., το οποίο εξυπηρετεί δεκάδες συνταξιούχους, στη λειτουργία των υποκαταστημάτων της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, των βιομηχανιών και των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπως είναι η Δημοτική Ενότητα Κρύας Βρύσης, είναι συχνά τα φαινόμενα κλοπών αγροτικών προϊόντων και μηχανημάτων αλλά και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι παράνομοι αλλοδαποί, συλλαμβάνονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πέλλας. Όλα αυτά μάλιστα, τη στιγμή που το αστυνομικό τμήμα – αν και υποστελεχωμένο- λειτουργεί, χάριν στην αυταπάρνηση και στο φιλότιμο των στελεχών του. Σε μια περιοχή με έντονη παραβατικότητα, με πολλές οδούς διαφυγής των κακοποιών, αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί και πόσο καταστροφικό θα είναι για την τοπική κοινωνία το ενδεχόμενο κατάργησης του αστυνομικού τμήματος.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο η ανακοίνωση των προθέσεων σας, διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Αναγνωρίζουμε τις ελλείψεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελληνική Αστυνομία αλλά δεν πρέπει να θυσιαστεί η ασφάλεια των δημοτών χάριν της αναδιοργάνωσης, που τελικά δεν θα εξασφαλίζει και ουσιαστικά οφέλη, αφού σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση η εξοικονόμηση προσωπικού θα είναι της τάξεως του 5-6%, γνωστού όντως ότι, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας διαθέτει την μικρότερη αριθμητικά αστυνομική δύναμη από τις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είμαστε βέβαιοι πώς και εσείς αντιλαμβάνεστε ότι, τα θέματα ασφάλειας των πολιτών θεωρούνται ύψιστης προτεραιότητας.

Ελπίζουμε να συμμεριστείτε την ανησυχία μας και να λάβετε σοβαρά υπόψη το αίτημά μας, ανακαλώντας την πρότασή σας.

Εμείς ζητάμε να παραμείνει το Α.Τ.Φ. Κρύας Βρύσης για τους παραπάνω λόγους και όχι για τη διατήρηση της φωτεινής του επιγραφής ή την διεκπεραίωση διοικητικών πράξεων.

Ο Δήμαρχος Πέλλας
Γρηγόριος Σ. Στάμκος

Διαβάστηκε 2760 φορές