Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης αποτσίγαρων

Ο Δήμος Πέλλας προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης Αποτσίγαρων.

Η συγκεκριμένη δράση εγκρίθηκε με την υπ΄αριθ. 273/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας.

Η υλοποίηση της δράσης θα έχει τα εξής αναμενόμενα οφέλη για τον Δήμο:
• Μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή ή στις αποχετεύσεις, με αποτέλεσμα πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο
• Σεβασμός στο περιβάλλον
• Συμμόρφωση με το εγκεκριμένο ΕΣΔΑ
• Συμμόρφωση με το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
• Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών καθιστώντας τους ενεργούς πολίτες

Στόχος μας, πέραν της καθαριότητας, προστασίας & σεβασμού του Δημόσιου χώρου, που είναι δείγμα πολιτισμού, είναι η αντιμετώπιση του κινδύνου που δημιουργούν οι γνωστές σε όλους γόπες (αποτσίγαρα), για όλους – ακόμα και τους μη καπνιστές. Από έρευνες αποδείχθηκε ότι τα αποτσίγαρα:
• Περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό στα φίλτρα τους.
• Η βιοδιάσπασή τους στο περιβάλλον, πραγματοποιείται με πολύ αργό ρυθμό. Ακόμα και ένα αποτσίγαρο αρκεί, για να είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά και αλμυρά νερά σε ποσότητα 7 λίτρων.
• Περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους, για να φτάσουν στις θάλασσες μας, όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, υδρογονάνθρακες, υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο!
• Το 40% των απορριφθέντων αποτσίγαρων καταλήγει στις θάλασσες και τις ακτές και κατά επέκταση μέσω της τροφικής αλυσίδας, στο πιάτο μας, αποτελώντας τι Νο1 απόρριμμα, που συναντάτε στους καθαρισμούς ακτών και παραλιών.
• Η απόρριψή τους στις χωματερές δυστυχώς δε λύνει το πρόβλημα, καθώς τα πλαστικά φίλτρα έχουν αργό ρυθμό βιοδιάσπασης (15 χρόνια).
• Στην Ελλάδα κάθε χρόνο <<παράγουμε>> 22 δις αποτσίγαρα βάσει των επίσημων στοιχείων πωλήσεων, χωρίς να υπολογίζονται οι πωλήσεις των παράνομων τσιγάρων, που υπολογίζονται ότι προσθέτουν στο πρόβλημα άλλα 6 δις αποτσίγαρα, ανεβάζοντας το νούμερο στα 30 δις περίπου

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καλούνται ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς να αναλάβουν, σε συνεργασία με τον Δήμο, την ολοκληρωμένη διαχείριση ανακύκλωσης αποτσίγαρων και ειδικότερα:
• Να διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό δοχείων και κάδων συλλογής, την τοποθέτηση τους σε επιλεγμένα δημόσια σημεία, που θα υποδείξει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρα τους, αντί να πετούν αλόγιστα, οπουδήποτε αλλού. Τα σημεία αυτά θα τα υποδείξει ο Δήμος και μπορεί να είναι π.χ πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία, θέατρα, πεζόδρομοι, στήλες Δημοτικού φωτισμού, κοκ.
• Μέσω συνεργείων καθαριότητας του Δήμου τα αποτσίγαρα θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται σε κλειστού τύπου σάκους  και οι οικονομικοί φορείς θα εξασφαλίζουν την οργανωμένη μεταφορά τους με το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά τον οικονομικό φορέα προς αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση.
• Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, να οργανώσουν διεξαγωγή εκδήλωσης παραλαβής των κάδων και ανακοίνωσης έναρξης του προγράμματος σε ανοιχτό χώρο - που θα υποδείξει ο Δήμος, καθώς και καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα του δήμου, ενώ παράλληλα θα δοθεί στον Δήμο έντυπο υλικό, banners αυτοκόλλητα, αφίσες κ.λπ., ώστε να υπάρξει εμπεριστατωμένη πληροφόρηση, όλα με έξοδα του οικονομικού φορέα.

Οι εταιρίες αυτές θα πρέπει:
• να διαθέτουν προς τον σκοπό αυτό την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία καθώς και κατάλληλο προσωπικό,
• να εκδίδεται πιστοποιητικό παράδοσης, με την ακριβή ποσότητα σε κιλά κάθε φορτίου προς ανακύκλωση, για χρήση στατιστικών και ενημέρωσης από τον Δήμο
• να έχουν εφαρμόσει ήδη το σύστημα συλλογής σε άλλους δήμους/φορείς τουλάχιστον για ένα εξάμηνο

Σχετικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν σε κλειστό φάκελο στο Τμήμα Ανακύκλωσης,  Χατζηδημητρίου & Εθν. Αντιστάσεως, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022.

Πληροφορίες: Τμήμα Ανακύκλωσης
Προϊστάμενος Λουκίδης Παύλος 2382350858 Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε. , Ζαχαριάδου Αικατερίνη 2382350824  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να πληρούν τις παραπάνω  προϋποθέσεις και θα αξιολογηθούν με κριτήριο τα  συμφερότερα υπέρ του δήμου αντισταθμιστικά οφέλη.

Διαβάστηκε 876 φορές